The first days in ateljè were dedicated to illustrating the works carried out over the years, showing me models, photos and pro-totypes.
The Ateljè consists of two brothers (Kivi and Tuuli Sotamaa) who have been collaborating for about ten years. To welcome me was Tuuli, I will meet Kivi in the next weeks because is following a co-struction site away from Helsinki.
The studio is organized on two levels. The first one is dedicated for the digital coworking space, in wich every object (lamps, chairs) are their production. On this level there are also the services for the worker and a room in which there are computers dedicated to the creation of digital rendering and visualization. The ground floor is a laboratory, an entire space dedicate for models and pro-totypes.
In the studio everyday there is a meeting where people show the progress of their work and they showed me all the project and all the digital software they use. Two of these softwares are very
innovative and we have agreed will be used in our collaboration project.
[su_custom_gallery source=”media: 5124,5125,5126″ limit=”33″ link=”lightbox” width=”250″ height=”250″ title=”never”] The subject of the collaboration is a private house in Kontiolahti, the lake district of Finland. The office will design two houses from the same clients, one for the honer and the other for the guest.
This guest house will be the subject of our collaboration. In these first days we are anaylising the location and the needs of the clients. The area of the project is a combination of different
kind of landscapes (lake, forest and fields) and the natural wood will be the key to find a formal solution for the house.
The method of analysis consists in grasping the spirit of this nat-ural place in according with the needs of the clients who wants a sort of Tree House.
Working on the pictures and with plans we are trying to find the exact place and the exact orientation of the house.
In the next weeks we will meet the group of engineers to get tech-nical information about the foundation and the wood construction of this house.
[su_custom_gallery source=”media: 5127,5128,5129,5130″ limit=”33″ link=”lightbox” width=”250″ height=”250″ title=”never”] At the same time we are preparing the model of the contest where, during the process of design, we will put the different solution of the house.
The lab of the Ateljè Sotamaa is equipped with all the necessary equipment, materials and machine are innovative and the space is full of inspiritation because is full of objects and books to ac-
company the ideation process.